In deze video wordt er aandacht geschonken aan het Programma Integraal Riviermanagement (IRM). We zien een film met luchtbeelden van verschillende rivieren. We zien de tekst: integraal riviermanagement, samenwerken aan de toekomst van ons rivierengebied. Gevolgd door meerdere teksten:
In de video is er een werksessie te zien waar werknemers van het IRM met elkaar praten en luisteren naar presentaties. De werksessie speelt af op 12 april 2022, in het Watermuseum in Arnhem in een rivierengebied.
het Maas- en Rijngebied, unieke landschappen, divers, rijk, functies en uitdagingen: ruimte voor recreatie, behoud van bevaarbaarheid, versterken van biodiversiteit, water verdelen over ons land, veilig bij hoogwater, kansen bij laagwater, aandacht voor cultuur en historie, oplossingen voor de landbouw, wonen en werken in een aantrekkelijke omgeving, werken aan de afvoercapaciteit, werken aan de bodemligging, oog voor bodemkwaliteit, oog voor waterkwaliteit, sterke dijken, voldoende zoetwater, samenwerken, zorgen voor een integrale aanpak, duurzaam beheer, toekomstgericht, integraal riviermanagement, een vitaal, bevaarbaar, veilig een aantrekkelijk rivierengebied.
We zien een scherm met tekst integraal riviermanagement, nationaal Deltaprogramma, we zien diverse deelnemers aan de bijeenkomst in het Watermuseum Arnhem die worden geïnterviewd. Er volgt een presentatie en een gesprek.
Onder de betrokkenen zijn Thom Teulings in Studio IJssel, die de bijeenkomst presenteert, Jan Willem Kamerman, programmamanager IRM, Steven Voest, programmamanager IRM, Hans Brouwer, omgevingsmanager IRM en Peter Jesse, omgevingsmanager IRM. Verder zien we een video met Jaap Slootmaker.
Tijdens de webinar verschijnen er dia’s in beeld. Op 29:53 zien we een dia met de stelling: een programma onder de Omgevingswet op hoofdlijnen voor IRM is voldoende om sectorale aanpakken en verantwoordelijkheden te overstijgen. Op 31:50 zien we een scherm met antwoorden op de stelling. Op 34:23 zien we de stelling: Na vaststelling van het POW is een centrale programmaorganisatie nodig voor een efficiënte uitvoering. Op 40:34 zien we de stelling: Gebruikers van het rivierengebied moeten pas actief bij het IRM worden betrokken als de mogelijke gevolgen voor hun directe omgeving voorstelbaar worden. Op 43:18 zien we de vraag: Wat maakt dat je je eigenaar voelt van IRM? Op 50:00 zien we de stelling: IRM is een antwoord op klimaatveranderingen in het rivierengebied en op behoefte aan hernieuwbare ruimte voor maatschappelijke functies.